Vasemmistoliiton Pekonen: “Aino-Kaisa Pekonen: Tasa-arvoinen avioliitto on vain ajan kysymys”

Posted by & filed under VASEMMISTOLIITTO.

Vasemmistoliiton varapuheenjohtaja, kansanedustaja, lakivaliokunnan jäsen Aino-Kaisa Pekonen on pahoillaan siitä, ettei lakivaliokunta äänestyksen jälkeen päättänyt ottamaan tasa-arvoista avioliittoa koskevaa lakialoitetta käsittelyynsä. Lakialoitteen on allekirjoittanut 76 kansanedustajaa. Aloite kuitenkin kaatui tänään lakivaliokunnassa äänin 9-8.

– Eduskunnan työjärjestys antaa valiokunnalle mahdollisuuden ottaa päätöksellään käsittelyynsä myös ne lakialoitteet, joissa on alle 100 nimeä. Tässä vaiheessa onkin tärkeää, että aloite käsiteltiin ja aihe sai ansaitsemaansa huomiota, sanoo Pekonen

Vuonna 2004 voimaan tulleessa yhdenvertaisuuslaissa kielletään syrjintä muun muassa vakaumuksen, mielipiteen ja sukupuolisen suuntautumisen tai muun yksittäisen henkilöön liittyvän syyn perusteella. Syrjintä näillä perusteilla kielletään myös perustuslaissa, työsopimuslaissa ja rikoslaissa. Sukupuolen perusteella tapahtuva syrjintä määritellään myös ihmisoikeusloukkaukseksi. Pekosen mielestä tämä on painava peruste lain hyväksymiselle.

– Ihmisten on oltava lain edessä yhdenvertaisia riippumatta seksuaalisesta suuntautumisestaan, eikä valtiollinen avioliittoinstituutio saa syrjiä samaa sukupuolta olevia henkilöitä. On todella surullista, että ihmisoikeuksien kärkimaasta Suomesta on tulossa kovaa vauhtia ihmisoikeuksien kehitysmaa, Pekonen sanoo

Pekosen mukaan on kuitenkin vain ajan kysymys, koska tasa-arvoinen avioliitto astuu Suomessa voimaan. Pekosen mukaan lakialoite tulee eduskunnan käsittelyyn jo tällä vaalikaudella, kun eduskunnan käsittelyyn tulee kansalaisaloite tasa-arvoisesta avioliitosta.

– Eduskunta on kokoonpanoltaan tällä vaalikaudella harvinaisen konservatiivinen. Tasa-arvoisen avioliiton kaltaista edistystä ei kuitenkaan voi pysäyttää, mistä tuleva kansalaisaloite on esimerkkinä. Annan täyden tukeni kansalaisaloitteelle ja uskon, että Suomi on tulevaisuudessa tasa-arvoisempi ja oikeudenmukaisempi maa. Toivon myös, että asia kirjataan viimeistään jo seuraavaan hallitusohjelmaan, sanoo Pekonen